Zelená káva je už pár let velice vyhledávaným nápojem, nejen u zastánců zdravého stylu stravování ale také u žen, které nejsou v celé míře spokojeny se svou postavou a chtějí tak nějakému tomu kilu navíc dát kopačky. Co se ale pod pojmem zelená káva vlastně skrývá?
Jde o boby kávovníku (kávová zrna), které neprošly procesem pražení, a tak si zachovaly látky, které se tímto postupem z hnědých kávových zrn vytrácejí. Jedná se hlavně o chlorogenové kyseliny, které se během pražení vytrácí až v 70 %. Tento antioxidant, který ve spojení s kofeinem, kterého si zelená káva zachovává mnohem víc než káva černá, pomáhá snižovat vstřebávání cukru, a tak zabraňuje i jeho přeměně na nevzhledné tukové polštářky. Kofein jako takový nejenže nabuzuje organismus, což není žádnou novinkou, ale také ještě snižuje chuť k jídlu. Kyseliny chlorogenová snižuje i hladinu krevního tlaku a uvádí ji k normálu a zabraňuje projevům stárnutí. Konzumací zelené kávy také zvýšíte funkci mozku a zlepší vaši paměť, takže budete vykazovat mnohem lepší pracovní výkony.
Můžete ji v obchodech nalézt v podobě klasické kávy (již si připravíte normálním postupem, jak jste zvyklí a která má vůni podobající se zelenému čaji), prášku (který se přidává do jogurtů, kaší nebo smoothie a je i v celé řadě různých přichutí jako třeba kokos či malina), anebo jako růžné tabletky a tobolky.
Kvalitu prášku nebo tabletek poznáte tak, že na obalu bude uveden údaj o minimálním obsahu kyseliny chlorogenové, který činí 45 %. Často bývá přidávána i do různých kosmetických přípravků. Zatím nejsou zřejmé žádné vedlejší účinky. Neměly by ji ale konzumovat osoby, které mají problémy s usínáním a spánkem jako takovým (kvůli vyššímu obsahu kofeinu), těhotné a kojící ženy, osoby mladší 16 let a pacienti s diabetem, vysokým krevním tlakem a se srdečními chorobami.