Nádoba na klíčenía hromada semínek – to je to jediné, co nezbytně potřebujete k tomu, abyste si vypěstovali bohatou úrodu svěžích výhonků, které obohatí váš jídelníček. A je úplně jedno, zda klíčky budete konzumovat jen tak, jako součást salátů anebo teplých pokrmů. Hodí se stejně tak dobře pro přípravu teplé i studené kuchyně a záleží pouze na vás, čemu dáváte přednost. Každopádně pokud si chcete uchovat jejich vysoký obsah vitamínů, minerálů, důležitých stopových prvků, enzymů, a ještě celé dlouhé řady dalších výživově hodnotných látek, pak je na místě využívat je v kuchyni v syrovém, tepelně neupraveném stavu, neboť vaření a tepelná úprava většinu těchto látek znehodnotí.
Ať tak či onak, jistě i vy brzy přijdete na celou řadu rozmanitých způsobů, jak můžete klíčky ve své kuchyni používat, aby připravená jídla jak vám, tak celé vaší rodině dobře chutnala.
Dobrá zpráva je, že pokud jde o výhonky rostlin, tak máte na výběr z celé řady možností, jaké chutě, barvy či velikost klíčků zvolit. K dispozici pro klíčení máte desítky druh semínek rostlin, ať už jde o místní dobře známé druhy, jako jsou třeba semínka ředkvičky, řeřichy anebo vojtěšky, tak pokud jde třeba o zahraniční populární sóju či chia semínka.
To jediné, na co byste si při výběru semen měli dát dobrý pozor, je jejich kvalita. Pro klíčení výhonků volte vždy semena té nejvyšší kvality, ideálně ve standardu bio produkce, a především se musí jednat o semena chemicky neošetřená. Semínka totiž můžete sehnat na mnoha místech, od specializovaných obchodů až po zahradnictví, ovšem právě v zahradnických potřebách narazíte zhusta na semena mořená, která jsou určena k setí a chemicky ošetřena proti plísním a jiným škůdcům rostlin a jako taková jsou pro klíčení výhonků k přímé konzumaci naprosto nevhodná.
Uvidíte, že jakmile se do klíčení semínek jednou pustíte, tak vás jistě chytí za srdce a kousek místa na okenním parapetu si u vás nádoba na klíčení vždycky najde.